Basilika
- Christians tomatsoppa
- Ciabatta med spenatpesto
- Grillade auberginer med hasselnötspesto
- Pesto
- Potatissallad med pinjenötter och tomat
- Rödspätta med sparriswok
Fil:Timelapse-Basil-growing.ogv Basilika är en flerårig kryddört som i Nordeuropa oftast odlas i växthus. Under sommaren går den dock att odla på friland i södra Skandinavien[1]. Basilika som säljs i svart plastkruka i livsmedelsbutikerna är alltid växthusodlad.
Basilika är enkel att odla själv (inomhus, eller på en varm plats utomhus), även om den kräver regelbunden och riklig vattning. De basilikaplantor som går att köpa i handeln är så snabbt uppdriven att den ofta klarar sig dåligt om den planteras om. Då är det billigare och säkrare att sätta basilikafrön på våren.
Utanför säsong kräver växthusodling av basilika energikrävande uppvärmning. Då är torkad basilika ett miljömässigt bättre alternativ.
Vanliga basilikavarianter är citronbasilika, rödbladig basilika och thaibasilika.
Hållbarhet
Skördade basilikablad kan frysas in och sparas hela vintern. Det går också, med lite mer möda, att torka basilikablad med gott resultat.
Färsk, nyskördad basilika svartnar lätt i kylskåpet, där det är lite för kallt. Förvara den i svalen, i en plastpåse.
Länkar